Czerwone mięso zwiększa ryzyko rozwoju demencji

17 stycznia 2025, 10:19

Spożywanie czerwonego mięsa to znany czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób. Nowe badania, przeprowadzone przez Mass General Bringham, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Broad Institute (MIT i Harvard), wykazały, że czerwone mięso – szczególnie przetworzone – zwiększa ryzyko demencji. Co więcej, naukowcy wykazali, że zastąpienie przetworzonego czerwonego mięsa takimi źródłami białka jak orzechy, rośliny strączkowe czy ryby, zmniejsza ryzyko demencji o około 20%.



Tlenek grafenu zwalcza bakterie powodujące próchnicę i choroby przyzębia

12 marca 2015, 07:21

Tlenek grafenu (ang. graphene oxide, GO) to dobrze zapowiadający się środek do zwalczania próchnicy i chorób przyzębia, zwłaszcza w dobie lekooporności.


Nanocząstki rozprawiają się z głęboko naciekającymi grzybicami

1 sierpnia 2017, 10:42

Naukowcy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona odkryli, że miejscowe aplikowanie nanocząstek uwalniających tlenek azotu (ang. nitric oxide-releasing nanoparticles, NO-np) pozwala leczyć głęboko naciekające zakażenia grzybicze wywoływane przez dermatofity.


Protokół Montrealski działa. Pierwszy bezpośredni dowód na zmniejszanie się dziury ozonowej

5 stycznia 2018, 13:07

Naukowcy z NASA zdobyli pierwszy bezpośredni dowód na związek pomiędzy zmniejszaniem się dziury ozonowej, a zakazem stosowania niszczących ją chlorofluorowęglowodorów (CFC). O stopniowym zmniejszaniu się dziury ozonowej informowaliśmy już wcześniej.


Wiekowe oko

31 stycznia 2008, 11:34

Wiek danej osoby można oceniać na różne sposoby, np. na podstawie głosu czy wyglądu, można też zajrzeć do jej dowodu tożsamości. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy ten ktoś nie żyje i nie ma dostępu do żadnych jego danych? Naukowcy z uniwersytetów w Kopenhadze i Aarhus uciekli się do metody datowania radiowęglowego białek soczewki oka – krystalin (PLoS ONE).


Kominy hydrotermalne olbrzymim źródłem żelaza

19 sierpnia 2013, 17:23

Na Południowym Atlantyku odkryto olbrzymi, liczący sobie ponad 1000 kilometrów długości obszar, na którym z kominów hydrotermalnych wydobywają się duże ilości żelaza i innych pierwiastków. Obszar ten może być jednym z najważniejszych źródeł żelaza obecnego w wodach oceanów


Dwutlenek węgla redukuje tłuszcz brzuszny

11 czerwca 2018, 11:53

Pierwsze randomizowane próby kliniczne wykazały, że injekcje dwutlenku węgla (karboksyterapia) są skutecznym sposobem na zmniejszanie tłuszczu na brzuchu. Zmiany są jednak umiarkowane i nie trwają długo


Pierwszy taki dowód. Naukowcy zachwyceni danymi Webba o atmosferze egzoplanety

23 listopada 2022, 12:20

Teleskop Kosmiczny Jamesa Webba (JWST) dostarczył pierwszy w historii pełny profil molekularny i chemiczny atmosfery planety pozasłonecznej. Inne teleskopy przekazywały już wcześniej dane dotyczące pojedynczych składników atmosfer, jednak dzięki Webbowi poznaliśmy wszystkie atomy, molekuły, a nawet aktywne procesy chemiczne obecne w atmosferze odległej planety


Fauna Rafy koralowej

Dwutlenek węgla gubi ryby morskie

8 lipca 2010, 09:05

O dwutlenku węgla mówi się głównie w kontekście efektu cieplarnianego. Badania australijskich naukowców dowodzą jednak, że zwiększony jego poziom ma również inne negatywne efekty, które mogą dotknąć bezpośrednio fauny morskiej i drastycznie zmniejszyć populację ryb.


Coraz więcej roślinności

30 marca 2015, 15:54

Analiza danych satelitarnych z ostatnich 20 lat wskazuje, że pomimo masowej wycinki lasów deszczowych, roślinności na Ziemi jest coraz więcej. Od 2003 roku masa roślinna zwiększyła się na planecie o 4 miliardy ton węgla zawarte w biomasie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy